Telefon
40 81 11 18
Adresse
Kastanievej 2, 3480 Fredensborg
Send en besked

Blog

Kæbespændinger

Lider du af kæbespændinger?

Rigtig mange mennesker går rundt med kæbespændinger uden at vide det. Kæbespændingerne kommer til udtryk ved symptomer, som kan være svære at finde årsagen til. Kæbespændinger kommer blandt andet af hårdt sammenbid eller at skære tænder i søvne. Det kan også komme af, at vi tygger meget, som f.eks. ved hyppigt forbrug af tyggegummi, det kan være stressrelateret, hvor tygningen kommer til udtryk som et symptom på stress ved f.eks. at bide negle, tygge på blyanter, tygge i hår, osv. Flere årsager til kæbespændinger kan desuden være fysiske traumer, at have været i narkose, fødevareallergi, fjernelse af tænder eller tandregulering, dybt bid, krydsbid, eller manglende tænder, så der ikke tygges symmetrisk. For blot at nævne et udpluk.

Symptomer på kæbespændinger

Kæbespændinger kan sagtens komme til udtryk som smerter, ømhed eller ubehag i kæben. I værste tilfælde kan du opleve en låst kæbe, hvor du nærmest ikke er i stand til at åbne munden. I sådanne tilfælde vil akut behandling være nødvendigt. Ofte kommer kæbespændingerne dog til udtryk som gener mange andre steder i kroppen, og det kan derfor være svært at lokalisere årsagen.

En række symptomer på kæbespændinger kan være:

 • Hovedpine, migræne
 • Menstruationsproblemer
 • Skuldersmerter, frossen skulder og nakke, følelsen af tunge og trætte arme
 • Følelsen af en klump i halsen eller ømhed i halsen
 • Skæv ryg som scoliose og deraf også smerter i ryggen
 • Propper i ørerne
 • Tinnitus lignende symptomer som øresusen; ofte med lav tone
 • Kvalme og manglende appetit                                                  
 • Balanceproblemer, svimmelhed
 • Træthed om morgenen, eller træthed som er værre om morgenen.

At kæbespændinger kan medføre så mange forskellige symptomer skyldes, at rigtig mange af kroppens nerveender har forbindelse til netop kæben.

Behandling af kæbespændinger

Indimellem kan det være rigeligt med en bevidsthed om årsagen til kæbespændingerne, fokus på vejrtrækningen og enkelte øvelser. Vi bruger dog kæben rigtig meget – faktisk åbner og lukker vi munden gennemsnitligt 2000 gange i løbet af en helt almindelig dag. Har du spændinger, er kæben overbelastet og vil have brug for behandling.

Behandlingen kan bestå af:

 • Myoreflexterapi
 • Posturologi
 • Auriculoterapeutisk behandling
 • Akupunktur

Ønsker du en vurdering af dine symptomer, der muligvis kan være kæbespændinger, så kontakt Pernille Blak, Den 5. årstid. Ud fra samtale, symptomer og krop, er Pernille i stand til at finde frem til årsagerne bag symptomerne, og hvilken behandlingsformer, der vil være mest effektive i netop dit tilfælde. Behandlingsformerne er altid individuelt tilrettelagt, da forskellige symptomer kræver forskellig behandling.

Det kan du selv gøre

Hvis du lider af kæbespændinger, er der en række forholdsregler, du kan tage for at mindske eller fjerne spændingerne. I første omgang handler det om at lokalisere årsagen: Skærer du tænder om natten? Har du en uhensigtsmæssig kropsholdning – sidder du f.eks. meget bøjet ind over din arbejdscomputer? Tygger du tyggegummi ofte? Bider du negle?

Skyldes kæbespændingerne en dårlig vane, handler det om at eliminere vanen. Det gør du ved at være meget bevidst om den. Find en bedre arbejdsstilling, undgå at bide negle ved f.eks. at bruge Go Negl, konsulter din tandlæge for at få en bideskinne til at sove med om natten, hvis du skærer tænder eller har hårdt sammenbid.

Er det derimod en tandregulering, en ulykke eller lignende, der er skyld i spændingerne, har du som udgangspunkt behov for professionel behandling. Har problemet stået på længe som resultat af en dårlig vane, kan der desuden være behov for professionel behandling til at løsne op og rådgive omkring forebyggende eller behandlende øvelser.

Da det er svært at vurdere, hvor smerterne kommer fra, vil det altid være en god idé at søge behandling hos en professionel med speciale i og god erfaring med behandling af kæbespændinger. Kontakt Pernille Blak og hør, hvad hun kan gøre for netop dig.