Telefon
40 81 11 18
Adresse
Kastanievej 2, 3480 Fredensborg
Send en besked
Kæbespændinger

Lider du af kæbespændinger?

Rigtig mange mennesker går rundt med kæbespændinger uden at vide det. Kæbespændingerne kommer til udtryk ved symptomer, som kan være svære at finde årsagen til. Kæbespændinger kommer blandt andet af hårdt sammenbid eller at skære tænder i søvne. Det kan også komme af, at vi tygger meget, som f.eks. ved hyppigt forbrug af tyggegummi, det kan være stressrelateret, hvor tygningen kommer til udtryk som et symptom på stress ved f.eks. at bide negle, tygge på blyanter, tygge i hår, osv. Flere årsager til kæbespændinger kan desuden være fysiske traumer, at have været i narkose, fødevareallergi, fjernelse af tænder eller tandregulering, dybt bid, krydsbid, eller manglende tænder, så der ikke tygges symmetrisk. For blot at nævne et udpluk.

Symptomer på kæbespændinger

Kæbespændinger kan sagtens komme til udtryk som smerter, ømhed eller ubehag i kæben. I værste tilfælde kan du opleve en låst kæbe, hvor du nærmest ikke er i stand til at åbne munden. I sådanne tilfælde vil akut behandling være nødvendigt. Ofte kommer kæbespændingerne dog til udtryk som gener mange andre steder i kroppen, og det kan derfor være svært at lokalisere årsagen.

En række symptomer på kæbespændinger kan være:

 • Hovedpine, migræne
 • Menstruationsproblemer
 • Skuldersmerter, frossen skulder og nakke, følelsen af tunge og trætte arme
 • Følelsen af en klump i halsen eller ømhed i halsen
 • Skæv ryg som scoliose og deraf også smerter i ryggen
 • Propper i ørerne
 • Tinnitus lignende symptomer som øresusen; ofte med lav tone
 • Kvalme og manglende appetit                                                  
 • Balanceproblemer, svimmelhed
 • Træthed om morgenen, eller træthed som er værre om morgenen.

At kæbespændinger kan medføre så mange forskellige symptomer skyldes, at rigtig mange af kroppens nerveender har forbindelse til netop kæben.

Behandling af kæbespændinger

Indimellem kan det være rigeligt med en bevidsthed om årsagen til kæbespændingerne, fokus på vejrtrækningen og enkelte øvelser. Vi bruger dog kæben rigtig meget – faktisk åbner og lukker vi munden gennemsnitligt 2000 gange i løbet af en helt almindelig dag. Har du spændinger, er kæben overbelastet og vil have brug for behandling.

Behandlingen kan bestå af:

 • Myoreflexterapi
 • Posturologi
 • Auriculoterapeutisk behandling
 • Akupunktur

Ønsker du en vurdering af dine symptomer, der muligvis kan være kæbespændinger, så kontakt Pernille Blak, Den 5. årstid. Ud fra samtale, symptomer og krop, er Pernille i stand til at finde frem til årsagerne bag symptomerne, og hvilken behandlingsformer, der vil være mest effektive i netop dit tilfælde. Behandlingsformerne er altid individuelt tilrettelagt, da forskellige symptomer kræver forskellig behandling.

Det kan du selv gøre

Hvis du lider af kæbespændinger, er der en række forholdsregler, du kan tage for at mindske eller fjerne spændingerne. I første omgang handler det om at lokalisere årsagen: Skærer du tænder om natten? Har du en uhensigtsmæssig kropsholdning – sidder du f.eks. meget bøjet ind over din arbejdscomputer? Tygger du tyggegummi ofte? Bider du negle?

Skyldes kæbespændingerne en dårlig vane, handler det om at eliminere vanen. Det gør du ved at være meget bevidst om den. Find en bedre arbejdsstilling, undgå at bide negle ved f.eks. at bruge Go Negl, konsulter din tandlæge for at få en bideskinne til at sove med om natten, hvis du skærer tænder eller har hårdt sammenbid.

Er det derimod en tandregulering, en ulykke eller lignende, der er skyld i spændingerne, har du som udgangspunkt behov for professionel behandling. Har problemet stået på længe som resultat af en dårlig vane, kan der desuden være behov for professionel behandling til at løsne op og rådgive omkring forebyggende eller behandlende øvelser.

Da det er svært at vurdere, hvor smerterne kommer fra, vil det altid være en god idé at søge behandling hos en professionel med speciale i og god erfaring med behandling af kæbespændinger. Kontakt Pernille Blak og hør, hvad hun kan gøre for netop dig.

Læs mere
Fodproblemer

Såler med neurostab

Fodproblemer i form af varus, hallux valgus, hulfod, klumpfod, deformitet i storetåen og platfod eller problemer som følge af operationer i og omkring fod og akillessene giver fejlinformation af nervesystemet og giver posturologiske problemer. Her hjælper det ikke at behandle foden mekanisk.  Mange med disse typer fodproblemer vil have gavn af at benytte såler med neurostab i deres sko.

Derfor er aktive såler en god idé

Såler med en neurostab aktiverer fodens muskulatur i stedet for, at foden hviler ved gang som på de traditionelle såler, der sider i skoen ved køb. Det betyder, at der arbejdes med årsagen til fodproblemerne og ikke bare symptomerne.

Fødderne giver hjernen vigtig information i form af, hvordan foden skal placeres, og hvordan vægten på foden skal fordeles. En aktiv sål aktiverer fodens naturlige muskulære arbejde.

Undgå bløde eller stive sko

Fødderne skal arbejde optimalt under gang og bevægelse, så det anbefales ikke at anvende afrundede sko, som du vipper på, eller sko med stor svangstøtte. Alt for bløde sko med luft eller gele i eller meget stive sko som f.eks. vandrestøvler er heller ikke optimale, da foden hviler for meget ved bløde sko, og at impulserne bliver forsinkede ved stive sko. Ingen af delene er den fysiologiske mening med vores fødder.

Mange føler, de har rigtig god glæde af sko, der tillader foden at hvile. Det føles behageligt, og mange oplever, at symptomer ved fodproblemer kan lette eller helt forsvinde.  Det fjerner dog ikke selve årsagen til problemet. Det resulterer i, at symptomet flyttes fra smerter eller ubehag i foden, eller der, hvor symptomerne findes i første omgang, til et andet sted på kroppen, hvor der så i stedet kompenseres for skævhederne. Du kan derved lette smerter og gener i f.eks. fødderne, men vil måske i stedet opleve problemer med ankler, knæ, hofte eller ryg. Faktisk kan det give rigtig mange symptomer i kroppen, som vi ikke umiddelbart tænker skyldes fødderne.

Sålerne med neurostab afhjælper selve problemet. Derved kan det godt tage længere tid, før eventuelle smerter foretager eller helt forsvinder. Det skyldes, at det kan tage tid at udbedre skævheder, forkert fodplacering, osv. Når du oplever sålens virkning, vil symptomerne forsvinde frem for at rykke til et andet sted i kroppen.

Såler designet af Pernille Blak, Den 5. årstid

”Det, som er det helt centrale i de aktive såler, som jeg laver, er, at sålerne indeholder en neurostab, som aktiverer føddernes muskulatur, så vægtfordelingen reguleres på begge fødder.”

Sålerne, der er designet af Pernille Blak, resonerer ved 40 Hz og stimulerer trykreceptorerne under foden. Tykkelsen på sålerne er ikke mere end 2,5 mm, hvilket skyldes, at fødderne skal stimuleres frem for at hvile, som de naturligt gør på en høj sål.

Sålerne bliver designet individuelt, så de passer præcis til dine fødder. Ofte anbefaler Pernille 2 – 3 behandlinger, inden sålen bliver lavet, for at rette de spændinger ud, som kan rettes, inden sålen laves. Det giver den absolut bedste effekt og det bedste resultat på sigt.

Læs mere
Behandling af skæv ryg
Rygproblemer

Behandling af skæv ryg

En sund og naturlig formet rygsøjle danner et svagt S set fra siden. Nogle danskere lider af skæv ryg i forskellige variationer. De mest udbredte former af skæv ryg er skoliose og kyfose – også kendt som sammenfald – der begge kan være kroniske lidelser med til tider alvorlige konsekvenser for velvære og bevægefunktioner. Akupunktur og myoreflexerapi kan afhjælpe lidelserne og have smertelindrende effekt.

 

Skoliose

Skoliose er kendetegnet ved en S-formet rygsøjle set bagfra. Under normale omstændigheder, vil ryg- og nakkehvirvler syne lige. En skoliose ses til tider i puberteten i forbindelse med vokseværk, og kan ved denne type afhjælpes forholdsvist nemt. Skoliose ses i sværere tilfælde hos voksne med muskulære problematikker.

 

Kyfose

Er ryggen skæv den modsatte vej af skoliosen – som en krumning – er der tale om en kyfose, der i mest almindelig tilstand ses som en pukkelryg. Kyfosen forekommer sædvanligvis som konsekvens af en dårlig eller forkert kropsholdning og ses ofte hos ældre mennesker. Den kan imidlertid også skyldes muskelsvaghed i den øvre del af ryggen, skader på rygraden eller netop skoliosen. Rygradens naturlige krumning giver den optimale støtte til ryg, nakke, skuldre og hoved. En kyfose er en overbelastning, der ofte medfører smerter og gener.

 

Akupunktur og myoreflexterapi

En skæv ryg er i mange tilfælde en kronisk lidelse i form af en deform rygsøjle. Deformiteten kan opstå meget tidligt for eksempel på grund af mælkeintolerance eller som konsekvens af en skade. Uanset årsagen, er muskulaturen omkring rygsøjlen afgørende for problemets størrelse og medfølgende gener eller smerter.

Akupunktur og myoreflexterapi – eller en kombination – vil meget ofte have en positiv virkning på skoliose og kyfose. Behandlingen tilpasses selvfølgelig den eksakte lidelse og de dertilhørende symptomer, og vil derfor være forskelligt tilrettelagt fra person til person.

 

Akupunktur

Behandlingen kan blandt andet bestå af den klassiske nålebehandling, der påvirker kroppens energibaner, og derved aktiverer kroppens selvhelbredende funktion, eller akupunkturformen akunova, der særligt benyttes som smertelindrende behandling. Akunova består af tryk på reflekspunkter i forskellige led i kroppen, der har direkte kontakt til hjernen. Ved tryk på disse punkter, får hjernen besked om at frigive kroppens egne smertelindrede medicin; endorfiner. Endorfiner har samme virkning som morfin, men findes naturligt i kroppen.

 

Myoreflexterapi

Myoreflexterapien går ind og arbejder med musklernes hæftninger og påvirker derved kroppens balance, koordination, muskelstyrke og stressniveau. Behandlingen består af tryk på muskelhæftninger og efterfølgende udspændingsøvelser.

Hos Pernille Blak, Den 5. årstid, benyttes akupunktur og myoreflexterapi som en kombination for en individuel og gavnlig behandling. 

Læs mere
Behandling af Parkinson
Behandlinger

Behandling af Parkinson

Parkinson kendes af de fleste som rysten med hænderne. Det kan dog være langt mere end det. Parkinson er en sygdom, der diagnosticeres ved problemer med at styre bevægeapparatet. Bevægelsesevnen rammes, og det opleves især ved:

 • Rystende bevægelser
 • Langsomme bevægelser
 • Muskelstivhed

Parkinson er én af de mere almindelige neurologiske sygdomme i Danmark, og ca. 7300 mennesker af ramt i én eller anden grad. Sygdommen ses almindeligvis hos ældre mennesker, men ses oftere og oftere hos helt unge.

Udover de helt konkrete bevægemæssige problematikker, medfører sygdommen oftest også en række kognitive symptomer. Herunder kan nævnes:

 • Søvnproblemer
 • Depression
 • Mave- og tarmproblemer
 • Manglende livsglæde

 

Hvad er Parkinson

De motoriske symptomer skyldes mangel på dopamin, som er et bevægelsesstof i hjernen. Sygdommen er kronisk og vil være tiltagende, efterhånden som nervecellerne med dopamin gradvist vil forsvinde. Udviklingen kan holdes nede med dopaminøgende medicin og behandling, men kan ikke kureres. De kognitive symptomer er en reaktion på de motoriske udfordringer, kroppen oplever.

 

Behandling med akupunktur og myoreflexterapi

Folk med Parkinson kan ikke helbredes, men medicin vil kunne virke symptomdæmpende og holde udviklingen nede. Mange oplever, at akupunktur kan gøre en forskel, da akupunkturen aktiverer kroppens selvhelbredelse og virker smertelindrende. Akupunktur har en smertelindrende virkning og kan i mange tilfælde også have en virkning på bevægeproblematikker.

Myoreflexerapien er knap så kendt i Danmark, men er yderst velegnet til Parkinsonpatienter. Terapien udøves ved dybe tryk på muskelhæfter og muskelbaner. Kroppen husker godt, og den vil forsøge at beskytte sig selv mod overlast ved at spænde op – dette er især tilfældet ved problemer med bevægeapparatet. Resultatet er, at vævet i og omkring musklerne forhindres i at fungere optimalt. De langsomme bevægelser og muskelstivheden, som Parkinsonpatienter kan opleve, vil derved forværres af kroppen. Det er ikke nødvendigvis alle gener, der har direkte forbindelse til sygdommen. De opstår af kroppens eget forsøg på at værne imod sygdommen.

Pernille Blak, Den 5. årstid, har succes med at behandle Parkinson med en kombination af akupunktur og myoreflexterapi. Behandlingen tilrettelægges individuelt, da symptomerne varierer fra person til person til trods for en enslydende diagnose. Et behandlingsforløb kan for eksempel bestå af:

 • Klassisk nåleterapi
 • Myoreflexterapi, som dæmper det sympatiske nervesystem og virker lindrende på de stive og overaktive muskler
 • Akunova; tryk på reflekspunkter i kroppens forskellige led, der har frigiver smertelindrende endorfiner
 • Moxa; smertelindrende varmebehandling
 • Kostvejledning, som er super vigtigt ved Parkinson
 • Forslag til livsstilsændringer

Da Parkinson er en sygdom med forskellige motoriske og kognitive symptomer, giver det mest mening med et individuelt tilrettelagt forløb. Fælles for forløbene er dog, at de er en kombination, da akupunktur og myoreflexerapi komplimenterer hinanden rigtig godt.

Læs mere
Akupunktur – hvad er det?
Akupunktur

Akupunktur – hvad er det?

De fleste kender formentlig akupunktur som nålebehandling, der kan benyttes ved forskellige skavanker, smerter eller gener. Men hvad er akupunktur egentlig, og hvad gør det godt for?

 

Akupunktur stammer fra Asien

Akupunktur er en flere tusinde år gammel behandlingsform, der stammer fra Østen. Det er formentlig grundlagt i Kina for omkring 5000 år siden. Ordet betyder ”behandling med nåle” og udføres som regel ved at påføre tynde nåle på forskellige fokuspunkter, der bestemmes ud fra symptomerne, og hvad akupunktøren kan mærke på kroppen.

I det gamle Kina er grundlaget for nålebehandlingen en livsenergi kaldet Qi, der løber i meridianerne, der er kroppens energibaner. Hver meridian har et antal akupunkturpunkter, der er anatomisk bestemt. Sammenlagt løber det op i ca. 800 punkter fordelt på hele kroppen. Punkterne kan i dag måles med teknologisk udstyr, da de har en lavere elektrisk modstand end den øvrige hud. Med mikroskop ses også tydeligt, at akupunkturpunkerne indeholder flere frie nerveender.

 

Virker akupunktur?

Når vi snakker smerter, har kroppen sin egen smertestillende medicin, som hedder endorfiner, og er meget tilsvarende det, vi kender som morfin. Mængden af endorfiner øges naturligt ved blandt andet kærtegn og kropskontakt i form af kram eller kys. Endorfinerne kan dog også fremprovokeres ved blandt andet nålebehandling eller tryk på kroppens reflekspunkter. Der er lavet målinger af endorfiner i kroppen før og efter akupunkturbehandlinger, og alle resultater er enige om, at mængden af endorfiner i blodet er større efter behandling. Der er dermed ingen tvivl om, at akupunktur virker smertelindrende.

Akupunktur har dog også mange andre gavnlige effekter blandt andet ved at aktivere kroppens selvhelbredende egenskaber. Behandlingen kan derfor have en effekt på en lang række lidelser, hvoraf stress, øjenproblemer, tarmlidelser, søvnproblemer, kløe og udfordringer ved at blive gravid kun er et lille udpluk.

 

Hvordan foregår akupunktur?

Akupunktur foregår som udgangspunkt ved, at behandleren indfører tynde, sterile engangsnåle på udvalgte akupunkturpunkter. Punkterne vælges ud fra de sygdomme, smerter eller gener, den enkelte kunde har. Hos Pernille Blak, Den 5. årstid, kombineres klassisk akupunktur i mange tilfælde med andre typer behandling som f.eks.:

 • myoreflexterapi, der består af dybdegående tryk på muskelhæftninger.
 • akunova (førhen akupunktur 2000), der er tryk på kroppens reflekspunkter i og omkring leddene.
 • posturologi, som arbejder med kropsholdningen.
 • auriculoterapi, der er lys- og frekvensbehandling i ørerne.

Samhørigheden mellem behandlingsformerne er udtalt, og tilsammen giver de en god mulighed for både at smertelindre og aktivere kroppens selvhelbredende effekt. Forløbet tilrettelægges altid individuelt, da sammensætningen varierer efter symptomerne. Derfor starter Pernille altid nye behandlingsforløb med en indledende samtale.

 

Har du behov for akupunktur?

Rigtig mange mennesker har gavn af akupunktur. De 800 akupunkturpunkter fordeler sig således, at de fleste sygdomme og skavanker kan afhjælpes eller lindres. Det gælder også dagligdagsgener, man ikke som udgangspunkt overvejer en løsning på, som hovedpine eller menstruationssmerter. WHO har på baggrund af videnskabelig forskning udarbejdet en liste over gener, hvor akupunktur i én eller anden form er særligt velegnet. Her ses et mindre udsnit:

 • Overvægt
 • Allergi
 • Menstruationssmerter
 • Mave – og tarmlidelser
 • Gigtsygdomme
 • Forhøjet blodtryk
 • Infertilitet
 • Impotens
 • Lavt immunforsvar
 • Skizofreni
 • Depression
 • Hovedpine og migræne
 • Søvnløshed
 • Forskellige afhængigheder

Samlet set konkluderer WHO, at akupunktur har følgende tre egenskaber:

 • Akupunktur er smertelindrende
 • Akupunktur styrker immunforsvaret
 • Akupunktur regulerer fysiologiske funktioner

Som nævnt er listen kun et udpluk, og akupunktur anbefales ved rigtig mange andre lidelser eller gener blandt andet grundet den smertelindrende effekt. Pernille har især god erfaring med akupunktur i forbindelse med behandling af stress, skæv ryg, mavetarmproblemer og kæbespændinger.

Kontakt Pernille Blak for rådgivning omkring akupunktur og andre behandlingsformer i netop dit tilfælde.

Læs mere